Etusivu » Blogit » Blogi » Kehitysvaiheella lisää yhteistoiminnallisuutta perinteisiin toteutusmuotoihin
« Takaisin blogiarkistoonOn jo käytännössäkin todettu, että allianssista tuttu kehitysvaihe sopii myös perinteisiin toteutusmuotoihin, kuten projektinjohtourakka ja kokonaisvaltainen rakentaminen (KVR). Oikeastaan ei ole toteutusmuotoa, johon ei kehitysvaihe jollain muotoa olisi liitettävissä, kun vain kiinnittää huomiota sen tuomiin muutoksiin perinteiseen suunnitteluvaiheeseen nähden. Onneksi tähän on olemassa uunituore ratkaisu: yhteistyössä rakennuttajien, tilaajien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa laadittu vinkkilista huomioitavista asioista.
Kehitysvaihe antaa mahdollisuuden rakentaa luottamusta ja määritellä hankkeen tarkemmin yhdessä siihen liitettyjen osapuolten kanssa. Se mahdollistaa laadukkaita, resurssitehokkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja kaikkien osapuolten osaamista hyödyntäen ja innovoiden, kunhan se on suunniteltu hyvin ja sovittu yhteiset pelisäännöt. Yksi kehitysvaiheen tärkeimmistä tehtävistä on toteutusvaiheeseen valmistautuminen ja hyvin tehty kehitysvaihe kantaakin pitkälle.
Kuten kaikkeen muuhunkin, kehitysvaiheen liittämiseen perinteisiin toteutusmuotoihin liittyy riskejä, esimerkiksi:
Näihin kaikkiin vastatoimiksi käyvät lyhykäisyydessään hankkeen hyvä suunnittelu ja johtaminen sekä selkeä viestintä kaikissa vaiheissa.
Tarjousvaihe luo lähtökohdat hankkeen onnistumiselle. Siinä vaiheessa tuodaan esille ja kommunikoidaan heti tilaajan strategia ja tavoitteet noudatettavaksi koko hankkeen ajan. Myös tilaajan sitoutuminen tulee näkyä hankkeen alusta lähtien, samoin yhdessä tekemisen -meininki. Tarjousvaiheessa laaditaan kaupallinen malli, jossa on esitetty muun muassa riskien jako ja noudatettavat ehdot.
Kehitysvaiheessa laaditaan yhteiset pelisäännöt ja varmistetaan, että yhteistoiminnallisuus ja avoimuus pysyvät punaisena lankana koko hankkeen ajan. Kehitysvaiheessa tehdään myös tehokas osapuolten ja järjestelmien integrointi, sillä vaiheen ei ole tarkoitus kestää ikuisuuksia. Viimeistään tässä vaiheessa luodaan hankkeelle sen oikeanlainen henki ja sitoutetaan osapuolet. Kehitysvaiheessa ei vain leikitä hippaa ja saunota vaan kootaan myös kovia faktoja, kuten tavoitekustannus.
Toteutusvaiheessa yksinkertaisesti jalkautetaan kehitysvaiheessa suunnitellut toimenpiteet ja viedään yhteistoiminnallisuus käytäntöön. Jälkiarviointi ja jatkuva parantaminen eri vaiheissa ja näiden vaiheiden sisällä auttaa ohjaamaan hanketta oikeaan suuntaan ja varmistamaan, ettei tuota yhteistoiminnallisuuden punaista lankaa hukata.
Kehitysvaiheelliset urakat -vinkkilista
Vinkkilista kokoaa yhteen parhaat käytännöt kehitysvaiheen soveltamiseen perinteisissä toteutusmuodoissa