Etusivu » Rakli tiedottaa » Millaiseen toimistoon etätöistä palataan – Työnantajilla edessään näytön paikka
« Takaisin uutisarkistoonOrganisaatioissa pohditaan nyt, mitä etätyösuosituksen päätyttyä tapahtuu. Pitkä, yli vuoden kestävä, etätyöjakso on muuttanut yritysten työtapoja ja työntekijöiden odotuksia. Harvaa enää houkuttelee paluu vanhaan. Tulevaisuuden työympäristöt nähdään hybridinä, jossa työtä tehdään joustavasti eri paikoissa.
Palataanko kesälomilta takaisin toimistolle, jatkuuko etätyö vai onko tulevaisuuden työympäristö jotain tältä väliltä? Tätä kysymystä pohditaan nyt isoissa ja pienissä organisaatioissa alasta riippumatta. Etätyö pandemia-aikana on muuttanut työskentelytapoja, mikä puolestaan vaatii työympäristön muutosta. Pitkään jatkuneen etätyön ennakoidaan muuttuvan hybridityöksi, jossa työtä tehdään joustavasti eri paikoissa ja digitaalisissa kanavissa.
– Hybridityö haastaa organisaatioita pohtimaan miksi työntekijät tulevat konttorille ja mikä tilojen tarkoitus jatkossa on. On tärkeää nähdä, että toimisto on jatkossa osa laajempaa paikkojen verkostoa, jossa ovat mukana muun muassa coworking-tilat. Iso kysymys on myös se, kuinka taataan työntekijöiden tasa-arvoisuus riippumatta siitä missä ja kuinka he esimerkiksi kokoukseen osallistuvat, RAKLIn johtaja Mikko Östring kertoo.
Työympäristöjohtaminen koostuu työkulttuurin, teknologian ja tilojen huomioimisesta ja näiden jatkuvasta kehittämisestä. Etätyöaikana korostui ennen kaikkea työkulttuurin ja digitaalisen työympäristön kehittäminen. Organisaatioissa otetiin digiloikka ja opeteltiin muun muassa uusia palaverikäytäntöjä, johtamista, uudenlaista yhteisöllisyyttä ja välittämistä.
Toimiva työympäristö, jossa on otettu huomioon kaikki kolme työympäristöjohtamisen osa-aluetta, antaa työntekijälle mahdollisuuden loistaa omassa työssään. Östringin mukaan työympäristöjohtamiseen kannattaa nyt panostaa.
– Etätöihin siirryttiin reilu vuosi sitten käytännössä kertarysäyksellä. Tällä kertaa työympäristön muutosta on mahdollisuus suunnitella ja muutokseen voi lähteä pienin askelin ja harkitusti. Työntekijöiden odotukset ovat muuttuneet ja tuskin kenelläkään on valmista reseptiä, jolla siirrytään onnistuneesti uuteen työkulttuuriin. Kaikki organisaatiot joutuvat nyt pohtimaan, kuinka heidän työympäristönsä tukee muuttuvaa työskentelyä parhaiten, Östring sanoo.
RAKLI toteuttaa kevään ja syksyn 2021 aikana yhteistyössä CBRE:n, Newsecin, JLL:n ja Rapalin kanssa Parhaat käytännöt tulevaisuudenkestäviin työympäristöihin ja työympäristöjohtamiseen -klinikan. Klinikassa on mukana 27 organisaatiota, jotka yhdessä pohtivat vastauksia tulevaisuuden työympäristöjohtamisen haasteisiin. Klinikan tulokset valmistuvat loppuvuodesta 2021. Lisätietoa klinikasta.
RAKLIn toteutti marraskuussa 2020 kyselyn tulevaisuuden työympäristöistä. Kyselyyn vastasi 40 työympäristön käyttäjäorganisaatiota, jotka työllistävät yli 50 000 henkilöä sekä 14 sijoittajaorganisaatiota, jotka hallinnoivat yli 8 000 000 m²:n kiinteistökantaa. Tutustu kyselyn tuloksiin.
Uutinen päivitetty 24.8.: Lisätty JLL yhteistyökumppaniksi.