Etusivu » EU-vaalitavoitteet 2024
Hyvin toimiva rakennettu ympäristö edistää niin taloudellista toimeliaisuutta kuin sosiaalista hyvinvointia. Se tukee kestäviä valintoja ja luo puitteet hyvälle arjelle. Suomessa kiinteistö- ja rakentamisala vastaa 60 prosentista kaikista investoinneista ja 15 prosentista koko maan bruttokansantuotteesta. Alan päivittäisen toiminnan sujuvuus merkitsee työpaikkoja, hyvää asumista ja toimivia palveluja. EU-päätöksenteko vaikuttaa kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoihin monin tavoin. Mitä paremmin EU-tason sääntely ottaa huomioon kustannustehokkuuden, kilpailukyvyn ja jäsenmaakohtaiset vahvuudet, sitä paremmin kiinteistöala voi kasvattaa ja tukea hyvinvointia koko EU:n alueella.
Ilmastonmuutos ja EU:n tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2050 vaativat välittömiä ja pitkäjänteisiä toimia. Rakennettu ympäristö on yksi avaintekijä muutoksessa. Suomessa rakennuskannan päästövähennystoimia on edistetty laaja-alaisesti vuosien ajan.
Rakennuskannan energiatehokkuudessa on huomattavia eroja jäsenmaiden välillä. Kansalliset eroavaisuudet hiilidioksidivapaassa energiantuotannossa, rakennuskannan energiatehokkuudessa ja jäsenvaltioiden jo tekemässä energiatehokkuustyössä tulisikin tunnistaa yhä paremmin. Jotta toimenpiteet olisivat mahdollisimman kustannustehokkaita, rakennuskannan päästövähennystoimissa tulee varmistaa seuraavien periaatteiden toteutuminen:
Kuluneella kaudella on otettu monia edistysaskelia rahoitusmarkkinoiden ja kestävän kehityksen sääntelyssä, kuten taksonomia, SFRD, CSRD, ATAD 3, Basel 2, EPBD ja EED. Kiinteistöala on edelleen omaksumassa uutta sääntelyä. Tulevalla kaudella kaiken lisäsääntelyn tarvetta on harkittava tarkkaan, jotta varmistetaan onnistunut toimeenpano ja huolehditaan eurooppalaisten markkinoiden kilpailukyvystä. Lisäksi toissijaisuusperiaatetta tulee kunnioittaa, eikä EU-tasolla tule säätää lakeja esimerkiksi sosiaaliseen asuntotuotantoon.
Haluatko tietää tarkemmin?
Ota yhteyttä!