Etusivu » Raklin kuntavaalitavoitteet 2025
Vetovoimainen kunta houkuttelee niin uusia asukkaita, yrityksiä, kulttuuritoimijoita kuin matkailijoita.
Vakaa kuntatalous syntyy elinvoimasta ja mahdollisuuksista tehdä töitä ja yrittää. Kun edellytykset luoda liiketoimintaa, työpaikkoja ja vaikkapa tapahtumia ovat kunnossa, ne tuovat kuntaan vireyttä ja vetovoimaa.
Kuntapäättäjät ovat avainroolissa siinä, miten rakennettu ympäristö toimii ja liikkumisen edellytykset toteutuvat. Ja toisaalta miten saadaan aikaan yrittämiseen ja ideointiin kannustava ympäristö. Asioiden ei tarvitse hautautua byrokratian rattaisiin, vaan kunnan tapa toimia voi olla ennakoiva, ketterä, johdonmukainen ja tasapuolinen.
Laadukkaat palvelut ovat monen osatekijän summa, ja kiinteistöt antavat niille perustan.
Rakennettu ympäristö luo puitteet elämälle ja yritystoiminnalle. Yritykset myös huolehtivat julkisten toimijoiden rinnalla rakennetun ympäristön kehityksestä ja ylläpidosta samalla tarjoten esimerkiksi palveluita ja työpaikkoja.
Rakennetun ympäristön kehittäminen ei ole vain uusille alueille rakentamista. Parhaimmillaan se on olemassa olevan kaupunkirakenteen joustavaa hyödyntämistä ja uudistamista. Kun rakennukset eivät makaa tyhjillään vaan niitä voidaan ottaa käyttöön uusiin tarkoituksiin, ne tuottavat arvoa käyttäjilleen ja luovat elämää ympärilleen. Näin ne myös vähentävät kustannustehokkaasti ilmastokuormitusta nojautuen olemassa olevaan infrastruktuuriin ja tiivistäen yhdyskuntarakennetta.
Kaupunkikeskustojen elävyyden perusta on joustavassa kaavapolitiikassa ja mahdollistavassa sääntelyssä. Elinvoimainen kaupunkikeskusta rakentuu erilaisten toimijoiden yhteistyöstä. Myös sujuvat liikenneyhteydet ovat edellytys sille, että keskusta houkuttelee.
Kiinteistöomaisuudesta huolehtiminen on kuntapäättäjien tärkeä tehtävä. Ymmärrys toimitilojen tulevaisuuden näkymistä on tarpeen: minkälaisia ja minkä verran varhaiskasvatuksen ja koulukiinteistöjä tarvitaan, mikä on kunnan sotekiinteistöjen tulevaisuus? Yhteistyö yritysten kanssa avaa uusia mahdollisuuksia. Kaikkea ei tarvitse hoitaa tai omistaa itse, vaan yksityinen sektori voi toimia kunnan pitkäaikaisena kumppanina. Yritykset voivat tarjota kunnan tarvitsemia tiloja ja osaamistaan joustavasti ja kustannustehokkaasti.
Varmistetaan, että tarjolla on eri elämäntilanteisiin sopivia asuntoja niin työn perässä muuttaville, pieneneville kotitalouksille, ikääntyville kuin maahanmuuton kautta kuntaan asettuville.
Toimiva ja turvallinen elinympäristö on hyvän arjen perusta. Asuinalueiden suunnittelulla ja kaavoituksella voidaan vaikuttaa niin yhteisöllisyyden rakentumiseen, asuinalueiden viihtyisyyteen kuin turvallisuuden kokemukseen. Kaavoitus vaikuttaa myös siihen, kannustaako ympäristö liikkumaan: tuleeko hyötyliikuttua tai onko lähietäisyydellä liikuntapaikkoja ja monimuotoista lähiluontoa.
Turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö rakentuu monesta tekijästä kuten hyvästä suunnittelusta, huolella ylläpidetyistä rakennuksista ja laadukkaista asuinoloista. Turvallisuuden osatekijöitä ovat myös hyvät palvelut, toimivat sosiaaliset suhteet ja ripeä puuttuminen sosiaalisiin ongelmiin. Viihtyisä asuinympäristö kannustaa myös asukkaita pitämään huolta ympäristöstään.
Tulevina vuosikymmeninä asuntojen kysyntä kasvukeskuksissa kasvaa. Se lisää haastetta, miten huolehtia asumisen hinnasta. Riittävä asuntotarjonta, joka vastaa kysyntään ja eri asukasryhmien tarpeisiin, on lähtökohta toimiville asuntomarkkinoille. Toisaalta väkimäärän kehitys on monessa kunnassa toisensuuntainen. Väestön ikääntyminen ja sopivien asuntojen tarve lähellä palveluita on kuitenkin yhtä ilmeinen.
Tutustu julkaisuun:
Raklin kuntavaalitavoitteet
Tutustu:
Raklin aluevaalitavoitteet