Etusivu » Blogit » Blogi » Pelaako joukkueesi hyökkäystä vai puolustusta digivihreässä siirtymässä?
« Takaisin blogiarkistoonKiinteistö- ja rakennusalan sopeutuessa normalisoituneeseen korkoympäristöön, hybridityön tuomiin muutoksiin asiakas- ja kuluttajakäyttäytymisessä sekä kansalliselta että EU-tasolta nouseviin kestävän kehityksen ja digitalisaation regulaatioon ja raportointistandardeihin, urautuneet ajattelutavat ovat joutuneet koetukselle.
Keskusteluissa jäsenistömme ja sidosryhmiemme kanssa korostuvat eri ajattelumallit suuntautumisessa nykyhetken ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja uhkiin. Kysymys kuuluu: pelaatko KIRA-alan toimijana puolustusta vai hyökkäystä?
Puolustavassa lähestymistavassa korostuu muuttumattomuus. Siinä vältetään riskejä ja epäonnistumisia keskittymällä olemassa olevan liiketoiminnan ja prosessien tuottavuuden ja kustannusten optimointiin. Hyökkäävämmässä ja kasvua korostavassa lähestymistavassa toiminta on proaktiivista. Tässä tulevaisuutta luodaan kasvuhakuisesti, erottautumalla parhaimmillaan joko päivitetyillä tai jopa radikaaleilla liiketoimintamalleilla ja niitä tukevilla prosesseilla.
Suhdanteen kääntyessä toiveikkuus tulee lisääntymään ja tarve ajantasaiselle tiedolle ja tilannekuvalle kiinteistönomistamisessa ja rakennuttamisessa tulee entistäkin ajankohtaisemmaksi. Tiedolla johtaminen vie parhaimmillaan liiketoimintaa ja hankkeita oikeaan suuntaan. Työmailla ja projekteissa hukan poistaminen vaikuttaa suoraan tuottavuuteen ja palveluista saatava palaute kehittää asiakaskokemusta eteenpäin parantaen asiakastyytyväisyyttä.
Se perinteinen vastaus – kun ei ole aikaa, rahaa ja resursseja, eikä kukaan johda tätä. Kuulen tätä usein alan toimijoiden kanssa digitalisaatiosta keskustellessa.
Digitalisaation johtamisessa korostuu muutosjohtaminen, innovoivan ja kokeilevan työkulttuurin luominen, epäonnistumisen ja epävarmuuden sietäminen sekä tiimin osaamisen kasvattaminen. Apua digitalisuuden johtamiseen ja työn aloittamiseen on mahdollista saada yhteistyöhankkeiden ja valmiiden ekosysteemeiden kautta.
Käytännön esimerkkinä on #kiraESRS-hankkeemme, jossa olemme yhteistuumin kumppaniemme ja 16 jäsenorganisaation kanssa määritelleet ja kuvanneet ESRS:ää vastaavat datapisteet ja tietomallin. Tulokset julkaistaan tammikuussa 2025.
Uudistumisen ja digitalisaation tavoitteet nojautuvat jäsenistömme kanssa muodostettuihin Raklin neljään strategiseen painopistealueeseen. Työkalupakkimme on monipuolinen lähtien viestinnästä työpajatoimintaan, klinikoihin sekä kiinteistöliiketoiminnan johtoryhmä- ja toimikuntatyöskentelyyn. Lisäksi Raklin strategiset yhteystyökumppanit, kuten KIRA-kasvuohjelma ja KIRAHub, toimivat aktiivisina edelläkävijä ekosysteemeinä ja kohtaamispaikkoina teemojen edistämiselle.
Marraskuun päivien lyhentyessä on hyvin aikaa panostaa rohkeasti johtamiseen ja asiantuntijatyön haasteiden taklaamiseen ensi vuodelle kohti kasvumarkkinaa. Osallistu siis tapahtumiimme:
Miltä uudistumisen ja digitalisaation pelikenttä näyttäytyy organisaatiollenne, mitkä teemat ovat ajankohtaisia, kun uusi vuosi käynnistetään? Miten voimme yhteistyöllä luoda enemmän, nopeammin ja laadukkaammin?
Tukeeko tavoitteitanne esimerkiksi tiedolla johtaminen ja datan virtauttaminen, joilla saadaan enemmän läpinäkyvyyttä ja kilpailukykyä kiinteistömarkkinaan? Tai hyödyttäisikö teitä oppia, kuinka tekoäly muuttaa asiantuntijatyötä ja raivaa aikaa uuden kehittämiselle (kun data on kunnossa)? Entä #kiraESRS-tietomallin käyttöönotto?
Vastaa lyhyeen kyselyyn niin otetaan seuraava rohkea askel eteenpäin.