Mitä kiinteistö- ja rakentamisala voi oppia Slushista?
Vuoden odotetuin teknologiatapahtuma Slush kokosi marraskuun räntäsateiden toivottamana kasvuyritykset sekä kansainväliset ja kotimaiset sijoittajat saman katon alle Messukeskukseen. Tapahtuman teemana oli tänä vuonna teknologiat ja se, kuinka niiden suunnittelussa voitaisiin huomioida ekologiset ja sosiaaliset kestävän kehityksen periaatteet. Kiinteistö- ja rakennusalallekin Slushissa on paljon ammennettavaa. Mitä siis meidän tulee seurata, jotta osaamme hyödyntää tämän hetken kuumimmat ideat ja teknologiat? Alla RAKLIn poimintoja ja oppeja Slushista KIRA-alalle.
Mieti mitä keräät
Data on päivän iso juttu, myös KIRA-alla. On kuitenkin huomioitava, että datan hyödyntäminen ja analysointi osana älykkäitä rakennuksia ja toimistoja edellyttää datan järjestelmällistä keräämistä ja harmonisointia. Jos valitaan toinen tie, voi lopputuloksena olla ajautuminen kalliisiin erillisräätälöinteihin, jonka hyödyt näkyvät vain toimittajan kukkarossa. Siksi onkin erityisen tärkeää, että myös tilaaja ymmärtää miksi, miten ja mitä dataa kerätään. Ja kuinka avointa tuo tieto on ja kuka sitä voi hyödyntää.
Digistä terveyttä
Hyvinvointia ja terveyttä edistetään nyt erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Käytössä on muun muassa älyrannekkeet ja erilaiset sovellukset, jotka yhdessä anturoitujen älykkäiden tilojen kanssa antavat huikeaa dataa siitä, mitä talon seinien sisäpuolella tapahtuukaan hyvinvointi mielessä. Edelläkävijät ovat jo löytäneet palan hyvinvoinnin lähteestä, mutta vielä on etsittävää.
Droneilla bisnes lentoon
Dronet-lennokkien kehitys kulkee valtavaa vauhtia ja vain mielikuvitus luo rajat niiden käytölle. Koptereita hyödynnetään nykyisin niin ulkona kuin sisätiloissakin ja niillä voidaan kerätä esimerkiksi mittaustietoa ilman laadusta kaupunkialueilla ja päästölähteiden ympäristössä. Sisällä koptereilla voidaan käydä lukemassa esim. rakenteisiin sijoitettujen langattomien kosteusantureiden tietoja. Voisiko dronet olla osa teidän tulevaisuutta?
Virtuaalivoimaa koulutukseen
Lisätyn todellisuuden (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) esiinmarssi on väistämätön. Erityisesti koulutuspuolella ja tiettyjen osaamisalueiden vahvistamiseksi olisi valtavasti mahdollisuuksia, joita VR/AR voivat tarjota. Nyt tarvitaan vain rohkeutta uudistaa vanhoja menetelmiä.
Elämmekö aikaa ennen supermurrosta?
Tekoälyn (AI) ja lohkoketjujen (Blockchain) yhdistäminen on saanut jo ensimmäiset innostumaan isosti, ja jos esillä olleet ideat toteutuvat käytännössä, niin elämme tällä hetkellä aikaa ennen supermurrosta. Vaikutukset myös rakennettuun ympäristöön ja liikenteeseen voivat olla ennennäkemättömät. Varmaa on, että kysymyksiä on tällä hetkellä enemmän kuin vastauksia.
Mitä seuraavaksi?
Ole siis rohkea ja altista itsesi tulevaisuuden uusille teknologioille ja uudistumiselle! Muista, että matkalle