• fi
  • en
  • Kuntapäättäjä, ovatko kuntasi tilat tehokkaassa käytössä? 

    Tyhjä tai vajaalla käytöllä oleva kiinteistö keskellä elämää. Onko tämä tuttu näky kunnassasi? Rakennus voi olla ohittanut jo parhaat päivänsä, tai tarjota tukevat seinät toisenlaiselle käytölle. Oli kyseessä sitten kasvava kaupunkikeskus tai väestöltään vähenevä kunta, niin sama haaste koskettaa monia. Mutta tärkein kysymys kuuluu, ollaanko kunnassa tekemässä asialle jotain? 

    Tyhjät tilat rasittavat kukkaroa sekä ympäristöä

    Selkänojan rakennetun ympäristön kehittämiselle antaa kunnan oma kiinteistöstrategia, joka määrittelee suuntaviivat kiinteistöjen hyödyntämiselle. Eli mitkä tilat kunnan kannattaa itse ylläpitää, mistä luovutaan ja mitkä kiinteistöt hoidetaan ammattimaisen kumppanin asiantuntevalla otteella. Jos tällaista ei kunnastanne vielä löydy, suosittelemme sen toteuttamaan. 

    Tyhjä tila on rasite niin kukkarolle kuin ympäristölle. Monessa kunnassa eletään taloudellisestakin vaikeita aikoja, joten on pohdittava tarkasti mihin varat menevät. Meneekö osa siitä kiinteistöjen ylläpitoon, joiden tulevasta käytöstä ei ole tietoa tai joissa on merkittävää vajaakäyttöä? Rakennettu ympäristö aiheuttaa myös merkittävän osan päästöistä, joten on väliä, miten ympäristöstä huolehditaan.

    Tiloja hyödyntämällä saavutetaan huomattavia päästövähennyksiä

    Tänä vuonna päivittämässämme vähähiilisyystiekartassa selvitimme case-esimerkkien kautta rakennetun ympäristön päästövähennyspotentiaalia. Tiekartassa käsittelemämme esimerkit osoittavat, että täydentävällä lisärakentamisella ja purkavalla lisärakentamisella voidaan saavuttaa neliötä kohti suuria päästövähennyksiä. Täydentävällä lisärakentamisella päästövähennys oli jopa yli 30 prosenttia verrattuna asuntojen rakentamiseen uusille asuinalueille. Käyttötarkoituksen muutoksella taas tyhjiä toimitiloja voidaan ottaa asuinkäyttöön. Tällä on tiekartan mukaan pinta-alaa kohden kaikkein merkittävin säästöpotentiaali eli yli 40 prosenttia.  

    Kaupunkirakenteen tiivistäminen pienentää myös asukkaiden liikkumisesta aiheutuvia päästöjä, kun palvelut ovat olemassa jo lähellä sekä edistää yhtenäisten luontoalueiden säilymistä kaupungeissa ja kaupunkirakenteiden ulkopuolella. 

    Nopeita päästövähennyksiä ilman mittavia lisäinvestointeja

    Luvut kertovat konkreettisesti, kuinka nopeita päästövähennyksiä voidaan tehdä ilman mittavia lisäinvestointeja. Vähähiilisyys edellyttää muutosta maankäytön ohjaukseen ja kaavoituskulttuuriin, jotta tilat saadaan tehokkaaseen käyttöön. Kunnissa tulisikin pohtia, ovatko nämä ajan tasalla ja edistävät niin kunnan elinvoimaisuutta kuin ilmastotavoitteiden saavuttamista.  
     
    Tilojen kiertotalous on nykypäivää ja tulevaisuutta. Varmistathan kuntapäättäjänä, että olemassa olevat rakennukset ovat tehokkaassa käytössä ja työkalupakista löytyy niin täydennysrakentaminen, käyttötarkoituksenmuutokset ja tarvittaessa purkaminen.  

    Tutustu Raklin kunta- ja aluevaalitavoitteisiin