
Etusivu » Blogit » Blogi » Kuntapäättäjät – elinvoimainen keskusta vaatii panostuksia
« Takaisin blogiarkistoonRakli käynnisti jäsenilleen suunnatun kaupunkien keskustojen kehittämisen sparrauksen huhtikuun alussa. Ensimmäisen sparrauksen teemana oli keskustavisiot, ja aiheeseen johdatteli Oulun kaupunki esittelemällä valmisteilla olevan keskustavision sisältöä ja yhteistyötä maanomistajien kanssa. Osallistujat antoivat palautetta ja vastaanottivat hyviä vinkkejä omiin tarpeisiinsa. Keskustelu oli antoisaa, ja runsas osallistujamäärä kertoi aiheen merkityksellisyydestä.
Keskustat tarvitsevat yhteistyössä valmisteltuja ja vahvoja visioita. Tämä viesti korostui myös vuonna 2023 toteuttamassamme Tulevaisuudenkestävät kaupunkikeskustat -klinikassa. Kaupungeilla, jotka panostavat määrätietoisesti keskustan kehittämiseen, vision rakentamiseen ja konkreettisten kehittämistoimien tunnistamiseen kaupungin, elinkeinoelämän ja kaupunkilaisten kesken, on hyvät edellytykset elinvoimaiseen ja kestävästi kasvavaan tulevaisuuteen.
Oulun valmisteilla olevan vision ytimenä on tavoite tuoda keskustaan 10 000 uutta asukasta ja 5 000 työpaikkaa. Asumisen tavoite on toteutettavissa työpaikkatavoitetta helpommin. Molemmat ovat kuitenkin tärkeitä kaupungin elinvoimaisuuden kannalta. Työpaikkamäärän merkittävä lisäys on strateginen tahdonilmaus, joka viestittää kaupungin päättäjien halusta pitää keskustaa monipuolisena työpaikka-alueena.
Uudet työpaikat voidaan lähitulevaisuudessa toteuttaa pitkälti olemassa olevaa toimitilaa kehittämällä ja tilankäytön tehokkuutta lisäämällä. Keskustavisiossa on kuitenkin syytä tunnistaa potentiaalisia paikkoja uusille toimitiloille, jotta kysyntään kyetään vastaamaan ketterästi. Sikäli tilanne Oulussa on tänä päivänä hyvä, että tyhjän tilan määrä on maltillinen muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna.
Maanomistus Oulun keskustassa on pääosin yksityistä, mikä tuo mukanaan omat haasteensa ja mahdollisuutensa. Avainkysymys on asumisen lisääntyminen muiden toimintojen kustannuksella. Kaavoituksen näkökulmasta rakennusten käyttötarkoituksen jouston salliminen on helppoa, esimerkiksi käyttämällä monipuolisia keskustatoimintoja sallivaa kaavamerkintää C.
Ongelmaksi Oulun kaupungissa nähdään se, että vaikka C-merkintä antaa mahdollisuuden rakennusten monipuoliseen käyttöön, käytännössä investoijat haluavat tehdä vain asuntoja. Siksi tarvitaan kannustimia ja poliittisia päätöksiä, jotka ohjaisivat monipuoliseen toteutukseen. Myös pysäköintiin tarvitaan strategisia ratkaisuja.
Oulussa on myös pohdinnassa, miten yksityisiä maanomistajia voitaisiin houkutella mukaan keskustan kehittämiseen ja investoimaan omistamiinsa kohteisiin. Esimerkiksi Porvoossa kaupunki on päättänyt, että jos investoija toteuttaa asemakaavamuutoksen mukaisen asuin- tai liikerakentamishankkeen viiden vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaistumisesta sekä noudattaa asemakaavan yhteydessä yhteistyössä laadittavaa rakennustapaohjetta ja sen mukaista laatutasoa, ei investoijalta peritä maankäyttökorvausta. Hyvä esimerkki muihinkin kaupunkeihin sovellettavaksi!
Vuorovaikutus on olennainen osa keskustavision valmistelua. Oulussa visio tehdään yhdessä sidosryhmien kanssa, ja siihen kuuluvat sidosryhmähaastattelut ja päättäjäkeskustelut. Yhteinen visio tarkoittaa osapuolten sitoutumista. Valmistuttuaan se tuo selkänojaa kaupungin keskustan aseman vahvistamiselle ja koko kaupungin kehittämiselle.
Tampereella on valmistumassa keskustan elinkeinovisio, jonka laatimiseen on sitoutettu kiinteistönomistajia ja keskustan yrittäjiä. Turussa puolestaan pyydettiin kaupunkiorganisaation ulkopuoliset tahot laatimaan nykyisin voimassa oleva keskustavisio. Turun edustaja totesi sparrauksessa, että kokeiluhenkinen ja sitouttava visioprosessi oli erittäin onnistunut, mutta vision ohjausvaikutusta ja konkreettista toteuttamista tulee jatkossa selkeyttää. Seuranta on olennainen pala vision konkretisointia.
Kaupunkikeskustat-sparrausta jatketaan vuoden loppuun saakka tuomalla kuukausittain joku ajankohtainen teema yhteiseen keskusteluun. Seuraavana teemana on liikerakennusten uudistamisen edellytykset.
Kuntapäättäjien ja keskustakehittäjien muistilista keskustojen visiointiin: