Etusivu » Blogit » Blogi » Löydä sisäinen arkipsykologisi
« Takaisin blogiarkistoon”Tämä on nyt vaan keittiöpsykologialla mietittyä”, sanoi rakennusalan tuttavani esityksessään, joka koski ihmisten tyypittelyä ja käyttäytymisen ymmärtämistä tiimiä koottaessa. Minusta oli rohkaisevaa kuulla, että joku muukin alallamme on miettinyt tätä aihetta ilman psykologian tutkintoa, sillä se vahvistaa entisestään omaa käsitystäni siitä, että niin voi tehdä.
Kyse ei ole mistään huuhaasta tai vailla tiedepohjaa olevasta ilmiöstä, vaan kansanpsykologia tai arkipsykologia tai tuttavallisemmin keittiöpsykologia, on oikea tieteen haara ja siitä on tehty paljon tutkimustakin. Tein oman väitöskirjanikin rakennusalan diplomi-insinöörin pohjakoulutuksella hyödyntäen tätä tieteenhaaraa. En ole toki vielä uskaltautunut psykologituttavani kanssa näistä aiheista väittelemään, mutta kohta sekin päivä koittaa.
Psykologeilla on harjaantunut kyky erityisesti alan ulkopuolelta tulevina nähdä asioita, joita me emme näe tai huomaa omilta töiltämme, ja he voivat toimia neutraalina osapuolena osana hanketta tiimejä määritettäessä. Sen taakse, että ”on vain insinööri” tai ”tämä nyt on vaan keittiöpsykologialla mietittyä” ei kuitenkaan meidänkään tarvitse mennä, vaan voimme uskoa itseemme ja havainnointikykyihimme. Meidän tulee malttaa hetkeksi pysähtyä tarkkailemaan ihmisiä ja kiinnittää huomiota muuhunkin kuin tekniseen tekemiseen. Empaattisuus ja pehmeät arvot ovat rikkaus myös rakennusalalla. Oman sisäisen arkipsykologin löytämiseen on olemassa paljon kirjallisuuttakin niille, joita lisäoppi toisesta ihmisestä kiinnostaa.
Kokoan sinulle tähän pari tekemääni huomiota:
Alkuperäinen pohdintani pohjautuu yhteiskehittämistyöpajoihin, mutta huomioitani voi käyttää muissakin hankkeissa tiimejä muodostettaessa ja johtamisen työkaluna. Aina ei pääse vaikuttamaan ryhmän jäsenten valintaan tai lopullinen näkemys muodostuu vasta, kun tiimi on toiminut pidempään, mutta silläkin on merkitystä, miten huomioihimme reagoimme ja hyödynnämme tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla juuri siinä hetkessä. Meillä on valta muuttaa omia tapojamme ja niiden avulla myös ryhmädynamiikkaamme. Koskaan ei ole liian myöhäistä!