• fi
  • en
  • Green homes: Edistä ympäristön hyvinvointia kestävillä ruokavalinnoilla

    Tiesitkö, että arjen ruokavalinnoillasi on merkittävä vaikutus ympäristöön? Yli kolmasosa kulutuksen ympäristövaikutuksista johtuu ravinnosta, ja ruoan hiilidioksidipäästöt ylittävät jopa 20 prosenttia (Motiva.fi). Ruoantuotannon vaikutukset ulottuvat esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä vesistöjen happamoitumiseen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

    Kestävät ruokavalinnat ovat tehokas tapa pienentää omaa ympäristökuormitustaan. Ympäristöystävällinen ruokavalio on lisäksi herkullinen ja ravinteikas valinta! Kokosimme yhteen käteviä tapoja, joilla voit tehdä ruokavalinnoistasi entistä kestävämpiä ja terveellisempiä. Kokeile näitä vinkkejä arjessasi ja osallistu kestävämpien ruokavalintojen edistämiseen – pienillä teoilla on suuri merkitys ympäristömme hyvinvoinnille.

    Valitse kasviperäisiä tuotteita lautaselle entistä enemmän

    Ravitsemussuositusten mukaan terveellisen ruokavalion perustana tulisi olla monipuolisesti kasviksia, kuten vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Kasviperäisten tuotteiden lisääminen ruokavalioon on sekä terveellistä että ympäristöystävällistä. Esimerkiksi rypsiöljy ja margariini ovat vähäpäästöisiä rasvavaihtoehtoja, samoin oliiviöljy on kestävämpi vaihtoehto kuin voi.

    Kalatuotteiden lisääminen osaksi ruokavaliota

    Eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan, lihavalmisteiden ja juustojen, kulutuksen vähentäminen on myös suositeltavaa. Ympäristötietoisempi vaihtoehto on suosia kalaa, sillä siirtyminen lihapainotteisesta kalaa suosivaan ruokavalioon voi vähentää oman ruokavalion ilmastovaikutusta jopa 30 % (Ruokaminimi-hanke 2019). Kestävimmät kalatuotteet ovat kotimaiset järvikalat, ja ulkomaisista vaihtoehdoista suositellaan valitsemaan MSC- ja ASC-merkittyjä kalatuotteita ja äyriäisiä. Voit esimerkiksi käyttää tonnikalasäilykkeen sijaan suomalaista järvikalasäilykettä.

    Suosi lähiruokaa ja sesongin raaka-aineita

    Kotimaisen ja lähiruoan suosiminen on ympäristön kannalta vastuullinen teko. Esimerkiksi kotimaiset palkokasvit, kuten herneet ja pavut, ovat kestävämpiä valintoja kuin soija, jonka viljeleminen vaatii runsaita määriä vettä. Sekä kestävämpi että lompakkoystävällisempi valinta viikon ruokaostoksia suunnitellessa on valita raaka-aineet satokauden ja sesongin mukaan. Sesongissa olevat tuotteet ovat paitsi maukkaimpia, myös kestävästi viljeltyjä ja usein edullisempia niiden suuren saatavuuden ansiosta.
    Satokausituotteiden suosiminen ei ainoastaan säästä energiaa vaan myös pienentää hiilijalanjälkeä, sillä tuotteita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja. Yksi kätevä apuväline satokausituotteiden valintaan on Satokausikalenteri. Sieltä näkee kuukausittain kyseisen ajankohdan sesongissa olevat satokauden tuotteet, mikä auttaa tekemään ympäristöystävällisiä ja terveellisiä valintoja ruokapöytään. Nyt helmikuussa sesongissa ovat muun muassa veriappelsiini, lanttu ja juuripersilja.

    Katso elintarviketuotteiden vastuullisuusmerkinnät

    Kestävämmät ja vastuullisemmat elintarviketuotteet voidaan tunnistaa erilaisista vastuullisuusmerkeistä, jotka kertovat muun muassa tuotteen raaka-aineiden alkuperästä, luonnonmukaisuudesta, ympäristöystävällisyydestä ja vastuullisuudesta. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, että merkki perustuu kolmannen osapuolen varmistamaan sertifiointiin. Vastuullisuusmerkit on kategorisoitu vastuullisen ruoantuotannon merkkeihin, luomumerkkeihin, alkuperämerkkeihin, EU:n nimisuojamerkkeihin ja ravitsemukseen liittyviin merkkeihin. Tunnettuja vastuullisuusmerkkejä ovat esimerkiksi Reilun kaupan merkki, MSC-merkki ja Hyvää Suomesta -merkki. Voit tutustua lisää vastuullisen ruoantuotannon merkkeihin esimerkiksi Marttojen verkkosivuilla.

    Kokkaa fiksusti ja vältä ruokahävikkiä

    Keskiverto kuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa vuosittain (Luonnonvarakeskus 49/2021). Muista siis ostaa ja kokata vain sen verran ruokaa kuin tarvitset välttääksesi turhaa ruokahävikkiä. Lue lisää, kuinka vähentää hävikkiä aikaisemmasta artikkelistamme täältä.

    Lähteet:
    Kuluttajaliitto.fi
    Kuluttajaliitto.fi
    Martat.fi
    Motiva.fi
    Ruokavirasto.fi
    Satokausi.fi

    Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >