Etusivu » Rakli tiedottaa » Green homes: Lahjapaperit sekajätteeseen ja kinkunrasvat maitopurkkiin
« Takaisin uutisarkistoonJoulun ja uuden vuoden juhlien jälkeen monen roskikset pullistelevat lahjapapereista, loppuun poltetuista kynttilöistä ja ulkotulista, tyhjistä konvehtirasioista, neulaset tiputtaneista joulukuusista ja raketeista.
Juhlista syntyneiden jätteiden lajittelussa kannattaa olla tarkkana. Lue vinkit joulun ja uuden vuoden jätteiden lajitteluun.
Alumiinivuoat
Puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia.
Joulukortit
Sähköinen joulukortti on helppo ja ympäristöä säästävä joulutervehdys. Perinteiset joulukortit voi säästää muistoina tai käyttää askarteluun. Vanhoista korteista voi leikata pakettikortteja joululahjoihin tai hyödyntää lasten kanssa askarrellessa. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä tai tunnearvoa, ne lajitellaan kartongin joukkoon.
Joulukuusi
Kerros- tai rivitalossa parhaat päivänsä nähneen joulukuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön tai oman alueen yleiselle jätepisteelle, joista jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Keräyspiste kannattaa tarkistaa oman alueen jäteyhtiöltä. Älä laita pätkittyä joulukuusta kiinteistön jäteastioihin, koska se painaa, vie paljon tilaa ja hankaloittaa jäteastioiden tyhjennystä.
Isoja muovisia tekokuusia ei voi laittaa taloyhtiön jäteastiaan kokonsa vuoksi, vaan ne tulee toimittaa itse jäteasemalle. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina sekajätteeseen. Huomaathan, että muovikuusi on perinteistä kuusta ekologisempi vasta 20 vuoden päästä.
Jouluvalot
Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon. Usein rikkoontuneet piensähkölaitteet ja lamput voi viedä isompien markettien keräyspisteille.
Juomapakkaukset
Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot voi viedä kaupan palautusautomaattiin. Pantittomat lasipullot laitetaan lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi lajitella muovipakkausten joukkoon. Maito-, glögi- ja mehutölkit laitetaan keräyskartongin joukkoon.
Kinkun rasva
Älä kaada rasvaa viemäriin, koska se tukkii viemärin. Kerää kinkun tai muiden jouluruokien rasvat jäähtyneenä esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin. Sulje purkki ja laita se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan.
Kukkien kääreet ja kukat
Joulukukkien käärepaperit tulee laittaa keräyskartongin tai muovipakkausten joukkoon. Pakkauksessa käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon ja alumiinikääre keräysmetallin joukkoon. Kukat multineen ovat biojätettä.
Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret
Kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät eivät kuuluu tavallisen pakkauslasin joukkoon. Ehjät, kuumuutta kestävät lasipurkit kannattaa käyttää uudelleen. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot tulee viedä puhtaina pienmetallikeräykseen.
Lahjapaperit ja pakettinauhat
Lahjapaperissa on runsaasti painoväriä, jonka vuoksi niitä ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon. Hyväkuntoiset lahjapaperit kannattaa käyttää uudelleen seuraavana jouluna, huonokuntoiset ja revenneet kuuluvat sekajätteeseen. Sekajätteeseen päätyvät lahjapaperit on hyvä taitella ja pakata tiiviisti, jotta paperimytyt eivät täytä roska-astioita.
Kiiltävät pakettien muovinauhat kuuluvat sekajätteeseen ja paperinarut kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.
Pakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset, kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin.
Uudenvuoden raketit
Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.
Lähde: Lassila & Tikanoja https://tietopankki.lt.fi/jouluvinkki-kierratysvinkit
Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >