• fi
  • en
  • Green homes: Helpoilla nikseillä vähennät sähkönkulutusta arjessa

    Oletko sinä energiansäästön guru? Tiedätkö mikä pesuohjelma kannattaa valita? Testaa tiesitkö nämä arjen energiansäästöniksit.

    ”Sähkölaitteiden jättäminen valmiustilaan ei ole haitallista.”

    Tarua: Valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat jatkuvasti energiaa, vaikka niitä ei käytetä. Tätä kutsutaan lepovirrankulutukseksi, ja se voi kasvattaa sähkölaskua merkittävästi ajan myötä. Irrottamalla laitteet kokonaan voit välttää turhan energiankulutuksen. Jatkuvasti valmiustilassa olevat laitteet ja latauspistokkeet ovat myös paloturvallisuusriski.

    “Kodinkoneiden oikealla käytöllä on merkitystä energiankulutukseen”

    Totta: Kodinkoneiden energiankulutukseen voi vaikuttaa fiksulla käytöllä. Esimerkiksi pyykin- ja astianpesukonetta ei kannata pyörittää puolityhjinä pikaohjelmalla. Pesukoneiden pitkät eko-ohjelmat tyypillisesti käyttävät kaiken lämmitetyn veden hyödyksi, jolloin pitkä pesuaika onkin pikapesua energiatehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi, jos maltat odottaa, että likapyykkiä ja tiskiä on tarpeeksi täyteen koneeseen, ei konetta tarvitse käyttää niin usein.

    ”Asukkaan näpertelyillä ei ole mitään vaikutusta asumisen ilmastopäästöihin”

    Tarua: Vaikka asuintalossasi on toimiva kiinteistöhuolto ja vastuullinen omistaja, voit asukkaana joko kasvattaa asumisestasi koituvaa ympäristökuormaa tai vähentää sitä. Jo pelkästään huoltoilmoitus vuotavasta hanasta, vedontunteesta, liian kylmistä tai kuumista pattereista auttaa pitämään turhan energiankulutuksen kurissa. 

    Energiatehokkuusviikko kiinnittää huomiota oikea-aikaiseen sähkönkäyttöön

    Fiksu energiankäyttäjä seuraa sähkön hintaa ja siirtää esimerkiksi kodinkoneiden käyttöä hetkiin, jolloin sähkö on halvempaa. Tämä ei ainoastaan pienennä sähkölaskua, vaan myös tukee energian tasapainoista käyttöä koko sähköjärjestelmässä.

    Energiatehokkuus onkin keskeinen osa vastuullista asumista, ja jokainen voi omilla toimillaan vaikuttaa paitsi omaan sähkölaskuunsa, myös vähentää kotinsa haitallisia ympäristövaikutuksia. Energiansäästöviikko on erinomainen hetki tarkastella oman kodin energiatehokkuutta ja tehdä muutoksia kohti kestävämpää asumista.

    Pienetkin teot, kuten valojen sammuttaminen huoneista, joissa ei oleskella, ja kodinkoneiden energiansäästöohjelmien hyödyntäminen, voivat ajan mittaan tuoda huomattavia säästöjä.

    Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Energiansäästöviikko kannustaa kiinnittämään huomiota omaan sähkönkulutukseen ja omien elämäntapojen ympäristöystävällisyyteen.

    Lähteet:

    https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiatehokas_pientalo
    https://ilmastoinfo.hsy.fi/wp-content/uploads/2023/12/Energiatehokkaan-asumisen-avaimet-opas.pdf

    Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >