Etusivu » Rakli tiedottaa » Kehittämissitoumus edesauttaa kaupunkialueen jouhevaa rakentumista
« Takaisin uutisarkistoonKehittämissitoumus on väline toimijoiden tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkentamiseksi uusilla tai uudistettavilla kaupunkialueilla. Sillä on potentiaalia sujuvoittaa maankäytön ohjausta, kehittää palveluita ja luoda vetovoimaa alueella. Raklin toteuttamassa klinikassa kehitettiin kaupunkialueiden rakentamisen ja uudistamisen yhteistyövälineitä kehittämissitoumusta hyödyntäen.
Kehittämissitoumuksella voidaan reagoida investointiympäristössä ilmeneviin muutostarpeisiin ja edesauttaa alueen jouhevaa rakentumista. Se on kaupunkialueiden kehittämisen väline, jolla terävöitetään koko alueen kehittämisen tavoitteita ja toimenpiteitä. Kaupungin ja kiinteistönomistajien yhteistoiminta on siinä avainasemassa.
”Kehittämissitoumus on monipuolinen työkalu kaupunkialueen kehittämisessä. Sitä voidaan hyödyntää niin kaavan, maankäyttösopimuksen sekä tontinluovutuksen kuin kaupunkialueen toimintojen kehittämisen ja vetovoiman lisäämisen apuvälineenä”, kertoo klinikan vetäjä ja Raklin johtaja Kimmo Kurunmäki.
Esimerkiksi Espoon Keran alueella on otettu käyttöön kaupungin ja investoijien kehittämissitoumus, jonka tarkoituksena on edistää hankkeiden toteutusta yhdistämällä tarvittavat osapuolet jo hyvissä ajoin ennen rakennusluvan hakemista. Keran alueen kehittämissitoumuksen pohjalta on tunnistettu mahdollisuuksia kehittää mallia edelleen käytettäväksi eri kaupungeissa ja erityyppisillä alueilla. Keran lisäksi klinikassa käytettiin esimerkkialueina Kuopion torikortteleita, Turun Linnanniemeä sekä Jyväskylän Kangasta.
Kaupunkistrategia nousi yhdeksi keskeiseksi sitoumuksen sisällön määrittäjäksi, sillä sitoumuksen tavoitteet ja toimenpiteet otetaan suoraan strategian painopisteistä. Keskustat ovat lähtökohtaisesti kaikkia palvelevia kohteita, mikä osaltaan vaikuttaa keskustoihin kohdennettavien sitoumusten sisältöihin. ”Kehittämissitoumuksen aiheiksi kannattaa ottaa vain sellaisia asioita, joiden yhdessä hoitamisen odotetaan tuovan lisäarvoa lopputulokseen”, Kurunmäki mainitsee.
Potentiaalisimmiksi sitoumuksen aiheiksi klinikassa nähtiin yhteistyön tiivistäminen eri organisoitumismuotoineen, konkreettisten yhteishankkeiden toteuttaminen sekä kaupunkikulttuurin vahvistaminen. Sitoumuksen priorisoitaviin sisältöihin vaikutti osaltaan myös se, ollaanko kehittämässä olemassa olevaa kaupunkiympäristöä vai toteuttamassa uutta aluetta.
Olemassa olevassa kaupunkiympäristössä painottuivat palveluihin ja toiminnallisuuteen liittyvät aiheet, kuten kulkureittien kehittäminen, tapahtumat, kivijalkaliiketilat tai tyhjien tilojen väliaikaiskäyttö. Uudella alueella painottuivat muun muassa vähähiilisyys, energiaratkaisut, biodiversiteetti, identiteetti ja suunnittelukilpailut.
Klinikan esimerkkialueet osoittivat lisäksi, että mikäli alueen kehittäminen perustuu juridisiin sopimuksiin, painotettiin yhteistyössä kehittämissitoumukseen verrattuna hiukan erilaisia seikkoja, kuten kustannusten jakoa, (viranomais)prosessien sujuvuutta ja asuntopoliittisia kysymyksiä.
Rakli käynnisti keväällä 2024 klinikan, jonka tavoitteena oli kehittää sopimuksellisia välineitä rakennettujen kaupunkialueiden uudistamiseksi tai uusien kohteiden toteuttamiseksi. Klinikasta toteutettiin kevään aikana 4 työpajaa ja niihin osallistuivat Espoon kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Kuopion kaupunki / Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ja kiinteistönomistajia, Lahden kaupunki, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki ja Vantaan kaupunki.
Kehittämissitoumus
Tutustu klinikkaraporttiin