• fi
  • en
  • Kunnilla oltava strateginen ote kehittämiseen ja luvitukseen

    Useissa kunnissa on haastavat näkymät niin taloudessa kuin elinvoimaisuudessa. Ammattimaisia kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli peräänkuuluttaa tulevilta kuntapäättäjiltä strategista otetta kunnan kehittämiseen, sillä huolehtimalla kiinteistöomaisuudesta luodaan edellytyksiä investoinneille ja kasvulle.  

    Heikko taloussuhdanne, kustannusten kasvu ja mahdollinen tulojen pienentyminen ovat ajaneet monet kunnat haastavaan tilanteeseen. Kunnat lähtevät myös hyvin erilaisista lähtökohdista tuleviin kuntavaaleihin. Kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli muistuttaa tulevia kuntavaaliehdokkaita pitämään huolta kunnan kasvun edellytyksistä. Näitä ovat sujuva kaavoitus, olemassa olevien tilojen tehokas käyttö, toimivasta infrastruktuurista ja monipuolisesta asuntotarjonnasta huolehtiminen.  
     
    ”Kuntapäättäjillä on avainrooli siinä, miten rakennettua ympäristöä kehitetään. Vaikutus on laaja niin kunnan elinvoimaisuuteen, työpaikkojen syntymiseen, asuinalueiden viihtyisyyteen kuin turvallisuuteen”, toteaa Raklin yhteiskuntasuhdepäällikkö Aino Salo.  

    Ensinnäkin kunnissa tulee olla strateginen ote kunnan kehittämiseen ja luvitukseen, ja huolehdittava investointikelpoisesta tonttitarjonnasta sujuvalla kaavoituksella. Toimivalla ja ripeällä kaavoituksella voidaan vaikuttaa myös asumisen hintaan.   

    Tehokas tapa asumisen kustannusten pienentämiseen on tarkastella kriittisesti kaavamääräysten kustannusvaikutuksia. Merkittäviä vaikutuksia on muun muassa auto- ja pyöräpysäköintivelvoitteilla, liike- ja yhteistilavaatimuksilla ja rakennusten massoittelulla. 

    ”Kuntien on varmistettava, että kun talous ja rakentaminen elpyvät, on heillä edellytykset ripeään lupakäsittelyyn. Yhden luukun periaate sekä palvelulupaus luvitukseen edesauttavat tätä”, Salo jatkaa.  

    Rakennetun ympäristön kehittäminen ei ole vain uusille alueille rakentamista. Kunnissa on pidettävä huoli, että olemassa olevat rakennukset ja tontit ovat tehokkaassa käytössä. Muutoin ne rasittavat niin kunnan taloutta kuin ilmastoa. Täydennysrakentaminen, käyttötarkoitusmuutokset ja tarvittaessa purkaminen on löydyttävä kunnan keinovalikoimasta.  

    ”Kaavanvalmistelua voidaan tehdä yhteistyössä kiinteistönomistajan kanssa ja luoda tälle prosessille toimivat ja läpinäkyvät käytännöt. Jos kunnassa on hankkeita, jotka olisivat etenemässä joka tapauksessa, on niitä turha omalla byrokratialla hidastaa”, korostaa Salo.  

    Tutustu:
    Raklin kunta- ja aluevaalitavoitteet