Etusivu » Rakli tiedottaa » Ota hävikki haltuun ja laita ruoka lautaselle roskiksen sijaan
« Takaisin uutisarkistoonTiesitkö, että suomalaisissa kotitalouksissa muodostuu ruokahävikkiä yli 100 miljoonaa kiloa vuosittain (Luonnonvarakeskus 49/2021)? Tämä tarkoittaa, että keskivertokuluttaja heittää roskiin noin 25 kiloa syömäkelpoista ruokaa. Ruokahävikki on moniulotteinen ongelma, joka aiheuttaa turhaa ympäristökuormitusta. Yli kolmasosa ruokaketjun ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa, minkä vuoksi pienillä arkisilla teoilla on suuri merkitys hävikin vähentämisessä.
Omassa taloudessa syntyvään hävikkiin kannattaa kiinnittää huomiota pohtimalla, missä tilanteissa hävikkiä syntyy omassa arjessa. Onko jääkaappi aina pullollaan viimeisen käyttöpäivän ohittaneita pakkauksia? Tai ennättävätkö tuoreet vihannekset pilaantua ennen kuin ne ehtivät ruokapöytään? Löytyykö jääkaapin nurkista usein syömättä jääneitä jämäruokia? Kun tiedostaa, missä yhteydessä ruokahävikkiä helposti syntyy, omia tapoja ja tottumuksia voi muuttaa hävikin minimoimiseksi.
Ruokahävikin minimoimisella säästät sekä ruoantuotantoon käytettyjä resursseja että kukkaroasi. Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 500 miljoonan euron arvosta joka vuosi. Esimerkiksi nelihenkisen perheen kohdalla tämä tarkoittaa keskimäärin noin 500 euron säästöjä vuosittain. Keksitkö, mitä muuta sillä rahalla saisi?
Hävikin torjuminen alkaa suunnitelmallisuudella. Ruokaostokset kannattaa suunnitella etukäteen, jotta välttyy ostamasta turhaan sellaisia ruoka-aineita, joita kaapista löytyy jo valmiiksi. Pakkauskoot kannattaa puolestaan miettiä oman kulutuksen mukaan niin, etteivät avatut tuotteet pilaannu jääkaappiin ennen kuin ne ennätetään syödä. Tähteitä ei myöskään kannata koskaan heittää pois, sillä ne ovat käyttökelpoista ruokaa, jotka voi hyödyntää uuden maittavan aterian valmistuksessa. Tällaisilla arkisilla teoilla jokainen voi varmistaa, että ruoka päätyy lautaselle roskiksen sijaan. Pienellä suunnitelmallisuudella sujuvoitat arkeasi samalla, kun ilmasto ja lompakko kiittävät!
Lähteet:
https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/ruokahavikki/
https://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa
Green homes -vastuullisuustoiminnassa on mukana seitsemän ammattimaista vuokranantajaa. Toiminnassa sitoudutaan tarjoamaan ympäristöystävällistä vuokra-asumista, jossa vuokralainen saa säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Green homes -vuokranantajat ovat sitoutuneet siirtymän päästöttömään käytönaikaisen energiaan vuoteen 2030 mennessä sekä on mukana vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimuksessa. Green homes -koteja on yhteensä 25 000 ympäri Suomen. Lisätietoa >