• fi
  • en
  • Rakennuttajapäivät 2016: Rakennuksissa valtava digipotentiaali

    22.01.2016

    Rakennuttajapäivät avattiin uudistumisteemalla. East Office of Finnish Industriesin hallituksen puheenjohtaja Esko Aho visioi Suomen heikon kehityksen kääntämiseen tarvittavia toimia. Hän alleviivasi, että vanhoilla toimintatavoilla ja tutuilla konsepteilla tuloksiin ei päästä, koska maailma ympärillä on muuttunut radikaalisti. Kyseessä on suurempi muutos kuin siirtyminen maatalousyhteiskunnasta teollisuusyhteiskuntaan, Aho arvioi.

    ”Kysyin kerran Wayne Gretzkyltä, mikä erottaa hyvän jääkiekon pelaaja huipusta. Hän sanoo, että parhaat menevät sinne minne kiekko liikkuu, eivät sinne, missä se on. Tähän meidän on myös maamme kehityksessä päästävä. Ainakaan meillä ei missään nimessä ole varaa jumittaa sinne, mistä kiekko tuli”, Esko Aho haastoi.

    Digiosaaminen integroitava kaikkiin yrityksiin

    Esko Aho sanoi ällistyneensä siitä, kuinka huonosti eri toimialoilla on varauduttu ikärakenteen muutoksiin. Toinen merkittävä murros on digitalisaatio, jonka arvioidaan eri lähteiden mukaan vähentävän työpaikkoja vähintään kolmanneksella ja mahdollisesti jopa puolella. ”Jos menestykseen halutaan päästä, pitää meidän alkaa hyödyntää teknologiaa tehokkaasti. Suomi on oikein sopivan kokoinen maa kokeiluihin ja meillä on mahdollisuus olla kehityksen kärjessä. Rakennusalalla voidaan digiratkaisuja käyttämällä saavuttaa merkittävää kilpailuetua ja parantaa tuottavuutta huomattavasti sekä rakentamisen että rakennusten käytön aikana”, sanoi Esko Aho.

    Kokeiluja ja uskallusta

    Professori Liisa Välikangas pohti omassa puheenvuorossaan sitä, miten opitaan asioita, jotka eivät ole vielä tapahtuneet. ”On inhimillistä tehdä sitä, mikä on tuttua ja minkä tietää toimivan. On kuitenkin todella surkea strateginen valinta tehdä niin kuin kaikki muutkin samalla alalla”, Välikangas huomautti. Hän esitteli kolmen askeleen mallin, jonka avulla digitaalisuutta voi johtaa. On tärkeää olla avoin uudelle ja konkretisoida sitä, mitä tulevaisuuden muutokset voisivat käytännössä merkitä. Huomiota pitää kiinnittää myös asioihin, jotka eivät välttämättä heti näytä merkittäviltä ja kehittää omia kykyjään. ”Kokeiluja ja etsimistä tarvitaan, jotta voi uudistua. Viimeinen askel on poliittinen. Osaamisen lisäämisen pitää myös olla mahdollista”, Liisa Välikangas luetteli. Digitaalisuuden johtamissykliin pääsee mukaan, kun uskoo mahdottomiin asioihin.

    Tuottavuus ja laatu nousuun uusilla toimintatavoilla

    Kiinteistö- ja rakennusalan tuottavuuden ja laadun parantamisesta keskustelivat Firan Jussi Aho, SATOn Pasi Suutari ja Helsingin yliopiston Teppo Salmikivi. Jussi Aho sanoi, ettei pelkkä teknologia yksin auta, vaan tarvitaan osaavia ja innostuneita ihmisiä sekä yhteistä ymmärrystä. ”Minä uskon vakioinnin tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä tuottavuuden että laadun parantamisessa. Huolella konseptoidut tuotteet ovat hyviä ja houkuttelevia. Haastetta riittää siinä, että ala pääsisi irti projektimaisesta ajattelutavastaan”, totesi Pasi Suutari. Käyttöönottovaiheen merkityksestä puhui Teppo Salmikivi. ”Asiakkaan kannalta kriittistä on se, millainen talo on, kun siihen muutetaan. Siksi tämä vaihe pitää hoitaa kunnolla. Mielestäni vastaan ei pitäisi ottaa mitään muuta kuin nollavirheluovutuksia. Laadun kehittämisessä pitäisi lähteä liikkeelle halutusta lopputuloksesta ja alkaa siitä käsin rakentaa toimivaaprosessia alkuun päin”, Salmikivi ehdotti.

    Kulttuurinmuutos Keski-Suomessa

    Jyväskylässä on onnistuttu päivittämään kaavoitusprosessi jouhevaksi. Voimakkaasti kasvavassa kaupungissa lähes kaikki rakentaminen on olemassa olevaan rakenteen täydentämistä. ”Meillä on pyritty irti liian yksityiskohtaisista kaavoista. Vahva visio ja hyvä suunnittelu riittävät hienojen kokonaisuuksien aikaansaamiseen”, lupasi Leena Rossi. Jyväskylässä on myös kokeiltu hankekaavoitusta, josta on saatu hyviä kokemuksia. Prosessi on nopea, eikä rakennuttajan tarvitse odottaa hankkeen käynnistämisen kanssa kaavan valmistuttua. ”Monikumppanikaavoituksessa olemme voineet hyödyntää konsortion laajan osaamisen ja ilmapiiri on ollut erittäin uudistusmyönteinen. Näistä ei myöskään ole tullut valituksia, vaan kaupunkia on voitu kehittää innovatiivisesti”, Leena Rossi iloitsi. Jyväskylän tavoitteena on tiivis ja viisas kaupunkirakenne, joka saavutetaan ennakoimalla muutoksia ja varautumalla niihin ajoissa.