• fi
  • en
  • Vuoden työympäristöteko -kilpailu: Pääsarjan kilpailijat edistävät yritysten strategiaa ja kulttuuria työympäristöillään

    Vuoden työympäristöteko -kilpailu on kerännyt suuren joukon osallistujia, jotka ovat tehneet töitä työympäristöjen parantamiseksi. Pääsarjan kilpailijat näyttävät, kuinka työympäristöjä ja niiden johtamista kehittämällä voidaan saada aikaan parempia työtuloksia, vastuullisempia tiloja ja parempaa kulttuuria työpaikoille. 

    Työnteon tapojen muutos on usein osa tarvetta työympäristöjen muutokselle. Tästä esimerkkinä on Airbus Finlandin kokonaisvaltaisen muutos yrityksen pääkonttorissa, jonka Agile Work toteutti. Projekti vaati paljon taustatyötä ja suunnittelua, jota tehtiin hyödyntämällä virtuaalitodellisuuteen pohjautuvia animaatioita ja tietomalleja. Lopulta pääkonttorissa siirryttiin nimetyistä työpisteistä jaettuihin työpisteisiin, mikä tukee Airbus Finlandin laajempaa työn teon tapojen muutosta. 

    Hybridityö on yleistynyt viime vuosina ja Kemiralla tämä on myös otettu huomioon. Hybridityön lisääntyminen Kemiralla vaati työympäristöihin liittyvän laajan hankkeen, jonka myötä tiloja alettiin ajatella työnteon tapojen muutoksen kautta. Kemiralla tämä johti suurempien neuvotteluhuoneiden lisäämiseen, ja tulevaisuuden virtuaaliset tarpeet otettiin myös suunnittelussa huomioon. 

    Porin kaupungin tapauksessa sysäys työympäristöjen kehittämiseen lähti toimitilamuutosta. Muuton myötä tiloja mietittiin laaja-alaisesti, ja esimerkiksi hybridityö, esteettömyys ja yhteisöllisyys otettiin huomioon uusissa tiloissa. Organisaatiokulttuuria uusissa tiloissa paransivat yhteiset taukotilat, ja johtamista puolestaan edistivät tiimikohtaiset tilat. Vastuullisuus on myös huomioitu hyödyntämällä aikaisempia kalusteita. 

    Tilakonseptit voivat myös edistää yrityksen kasvua, ja tämä oli lähtökohtana Blueforsin uudessa Agile Workin luomassa työympäristökonseptissa. Suunnittelussa huomioitiin Blueforsin identiteetti, käytettiin 3D-visualisointeja ja pyrittiin ensiluokkaisiin ratkaisuihin. Keskeiseksi elementiksi suunnitelmaan muodostui lopulta henkilöstöravintola. Uudet tilat tukevat Blueforsin matkaa kansainvälisenä kasvuyrityksenä ja antavat yritykselle ja sen työntekijöille paremmat lähtökohdat onnistumisiin. 

    Fiskars Groupin tilojen muutos suunniteltiin käyttäjät huomioiden. Fiskars Group Campuksen suunnittelussa on keskitytty hyvinvointiin, kestäviin arvoihin, vastuullisiin valintoihin ja työntekijäkokemukseen. Vastuullisuus näkyy kaikissa kumppani- ja tuotevalinnoissa, ja yrityksen pitkä historia ulottuu myös käytettyyn sisustukseen ja taiteeseen. Työntekijöiden tarpeet ja toiveet on suunnittelussa otettu huomioon kuuntelemalla heitä, ja lopputuloksena ovat tilat, jotka vastaavat yrityksen arvoja ja mahdollistavat erinomaiset työtilat työntekijöille. 

    Käyttäjälähtöisyys on ollut myös lähtökohtana Agile Workin toteuttamassa Vaisalan tilasuunnitteluprojektissa. Projektin tavoitteena oli tukea yhteistyötä ja kokeellista tuotekehittelyä. Käyttäjälähtöisyyttä projektissa varmistivat käyttäjien osallistaminen työpajojen ja digitaalisen suunnitteluprosessin kautta. Lopullisissa tiloissa onkin useita yhteistyötä tukevia elementtejä, ja työympäristön muuttuvat tarpeet on myös otettu huomioon. 

    Työympäristöjen muutos voi tehdä tiloista miellyttävämmät ja sopivammat yrityksen kulttuurille. Workspacen ja Hasan-ryhmän yhteistyön myötä Hasan-ryhmän tilat päivitettiin tähän päivään. Ohjaavina teemoina suunnittelussa toimivat lämminhenkisyys, kestävä kehitys, kontrastit, kerroksellisuus ja design. Tilojen uudistuksessa otettiin myös huomioon valaistusratkaisut ja tilojen akustiikka. Uudistuksen myötä tilat ovat kutsuvammat, ja ne vastaavat paremmin Hasan-ryhmän kulttuuria.  

    Kaikki Vuoden työympäristöteko -kilpailun pääsarjan kilpailijat osoittavat, kuinka kokonaisvaltaisesti hyvät työympäristöt voivat liittyä yrityksen strategiaan ja kulttuuriin. Työympäristöt voivat todella innostaa työntekijöitä, edistää yhteistyötä ja vahvistaa yrityksen pyrkimyksiä vastuullisuuteen.

    Voit lukea lisää kaikista Vuoden työympäristöteko 2022 -kilpailun osallistujista alla olevan linkin takaa. Pääsarjan tapauksia esittelevä webinaari järjestetään tiistaina 25.10. klo 13–16. Ilmoittautumisaika päättyy 21.10. klo 16. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja inspiroitumaan!

    Vuoden työympäristöteko
    -kilpailu 2022

    ”Pääsarja”-webinaari