• fi
  • en
  • Vuosiseminaari 2018: Miten tekoäly muuttaa maailmaa?

    21.11.2018

    Vuosiseminaarissa katse oli vahvasti tulevaisuudessa, ja lähes 700 seminaarin osallistujaa pääsi kuulemaan mahdollisuuksista hyödyntää tekoälyä ennennäkemättömällä tavalla. Yksi esimerkki uusien teknologioiden soveltamisesta tutkimuspuolella on kasvuyrittäjä Maria Ritolan perustama Iris.ai. -startup, joka valittiin maailman kymmenen innovatiivisimman tekoäly-yrityksen joukkoon vuonna 2017. Työkalun avulla voidaan löytää ja hyödyntää tutkimusmateriaalia manuaalista työskentelyprosessia selkeästi nopeammin, sillä tekoäly ymmärtää sekä osaa yhdistellä eri alojen tutkimuksia.

    ”Iris.ai:n kautta tutkimusprosessi voidaan määrittää uusiksi ja puoliautomatisoida sitä. Oleellista on se, että kone ymmärtää yhteyksiä tiettyjen asioiden välillä ja lopputuloksena tutkijalla on materiaalia, joka on hänelle relevanttia”, Nasan tutkimuskeskuksessa Iris-ai:n parissa nykyisin työskentelevä Ritola avaa työkalun logiikkaa.

    Ritolan mukaan tekoälyn kohdalla on nykyisin paljon epärealistisia odotuksia, mutta tekoäly mahdollistaa muun muassa uusia oppimismenetelmiä. Koneiden laskentatehon sekä datan määrän kasvaessa dataa voidaan murskata aiempaa tehokkaammin, ja erilaisia järjestelmiä pystytään testaamaan yli sadoilla miljoonilla harjoituskerroilla. ”Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat tekoälyn isoja haasteita. Tulokset paranevat, mitä laadukkaampaa dataa on tarjolla, mutta meidän tulisi tunnistaa tietyt ajattelun vinoutumat, jottemme opeta niitä koneelle”, korostaa Ritola.

    Tekoäly muuttaa tapaamme tehdä työtä, mutta se antaa myös mahdollisuuden luoda uusia bisnesmalleja. ”Perinteiset rajat ylittävä yhteistyö on tärkeää, ja sitä kautta voidaan luoda uusia arvoketjuja. Kiinteistö- ja rakentamisalalla tekoälyn avulla voidaan luoda entistä parempaa rakennettua ympäristöä”, Ritola toteaa.